
Lungan genom livet är en nationell utbildningsdag med fokus på lungans utveckling, från för tidigt födda till vuxen ålder och vilka tillstånd och sjukdomar som senare i livet kan leda till KOL. Utbildningen riktar sig till läkare och sjuksköterskor som är verksamma inom, eller har intresse för, neonatologi eller lunghälsa. Vi hoppas att denna tvärfunktionella utbildningsdag bidrar till förbättrat omhändertagandet av personer som lever med olika lungsjukdomar genom en ökad förståelse för hur lungan påverkas, förändras och utvecklas genom hela livet. Senaste Lungan genom livet ägde rum 20 mars 2025.
Lungan genom livet 2025: Dagen i korthet
Programmet, som utformades med hjälp av en kommitté av ledande experter, erbjöd ett brett perspektiv på lunghälsa. Dagen visade på komplexiteten av riskfaktorer, överlappande symtom samt samsjuklighet inom lunghälsa. Olika riskfaktorer, både pre- och postnatala, kan påverka lungutvecklingen. Exponering av intrauterin inflammation och småbarnsårens virusinfektioner har betydelse för lungans utveckling. Sambandet mellan tidiga miljöfaktorer och astma/KOL i vuxen ålder belystes också.
Vi fick ta del av intressanta diskussioner mellan ”vuxen-vården” och barnläkare om hur övergången från pediatrik till vuxen vård kan förbättras. Här omnämndes vården för personer som lever med cystisk fibros som ett gott exempel på lyckad transition. Ett koncept kallat ’GULD’ (Growing Up with Lung Disease) lanserades, med syftet att förbättra övergången till vuxenvård och optimera vården för vuxna som haft lungproblem i barndomen.
En stor del av dagen fokuserade på KOL: KOL hos aldrigrökare, samsjuklighet av bronkiektasier vid KOL och astma och eosinofilernas roll vid KOL-exacerbationer. Nya data från Karolinska sjukhuset visar på värdet av att använda oscillometri för mäta obstruktivitet och upptäcka sjukdom även i de små luftvägarna. Spirometri har länge varit golden standard för diagnos vid astma och KOL, kanske oscillometri kan utmana metoden på sikt?
Många intressanta studier presenterades under dagen, kanske uppkom det fler frågor än svar, men det är väl så det ska vara när spjutspetsforskning presenteras?
Läs hela sammanfattningen från Lungan genom livet 2025
ID 14996-14.05.2025